Evinizdeki Su Yalıtım Sorunlarını Çözmek (3 Etkili Çözüm)
Su yalıtımı problemlerinin giderilmesi, evinde bulunan çeşitli ortamlarda su sızması problemi ile karşılaşan kişiler tarafından sıklık ile araştırılan bir konu başlığı olarak göze çarpmaktadır. Su yalıtımından kaynaklı olarak ortaya çıkmaz su sızması problemleri, birçok farklı yöntem ile giderilebilmektedir.
Sıvı yalıtım sorunlarına ve bu sorunların nasıl giderileceğine değinmeden önce yalıtımının ne olduğunun, yalıtım olmaması durumunda betondan, pencere kenarından ya da diğer alanlardan sızan suların niçin sızdığının tespit edilmesi oldukça önemlidir.
İçindekiler
Su Yalıtımı Nedir?
Binalara dışarıdan ya da içeriden gelen suların etki etmemesini sağlamak amacı ile uygulanan bir yalıtım yöntemidir. Bu yalıtım yönteminde hedef, suyun betonu, pencere kenarını, çatıyı ya da diğer yapıları aşamamasını sağlamaktır.
Ventrawall yapılmış olan binalarda, rutubetin ya da nemin binaya zarar vermesi engellenir. Böylelikle ilgili binalar, sağlamlıklarını ve temizliklerini uzun bir süre boyunca korumuş olurlar.
Su Yalıtımı Nasıl Yapılır?
Su yalıtımının yapılışı, evinde bu tip bir yalıtıma sahip olmayan ve evinde su sızmalarından ötürü küf ve nem gibi problemler gözlemleyen kişiler tarafından sıklık ile araştırılmaktadır.
Sıvı yalıtımının yapılması için duvarın derinine kadar bir girişin yapılması ve ilgili sıvı yalıtım malzemeleri aracılığı ile bir panel sisteminin oluşturulması gerekiyor. Panel yardımı ile oluşturulan yalıtım sistemi dışarı aktarılan bir drenaj sistemi aracılığı ile yapıların içerisine su ve nem dolmasını engelliyor. Böylelikle yağmur, kar ya da herhangi bir sebepten ötürü betonların arasına ve evin içine suyun dolmaması sağlanıyor. Bu işlem sonucunda binalar daha dayanıklı ve daha uzun ömürlü kullanılabiliyor.
Su Yalıtımı Malzemeleri Nelerdir?
Malzemeler, yalıtımın yapılacağı yapıya göre değişiklik göstermektedir. Bu malzemeler, temel olarak 3 ana başlık altında incelenebilmektedir. Kullanılacakları yapılara göre yalıtım malzemeleri ve özellikleri şu şekilde özetlenebilir:
Su Yalıtım Örtüleri
Su yalıtım örtüleri, plastik temelli sıvı engelleyen yalıtım malzemeleridir. Üreticiden üreticiye göre değişiklik gösteren bu malzemelerin iki türü bulunmaktadır. Bu türler şu şekildedir:
- Sentetik örtüler: EPDM, PVC, ECB/ECO, TPO
- Bitümlü örtüler: Polimer, Okside
Sürme Esaslı Malzemeler
Sürme esaslı malzemeler, yapı içerisinde yalıtım yapılmak istenen teras, çatı, zemin, balkon, banyo, mutfak gibi yerlere göre değişik formlarda karşımıza çıkmaktadır. Bu malzemelerin türleri şu şekildedir:
- Poliüretan malzemeler
- Bitüm malzemeler
- Çimento malzemeler
- Akrilik malzemeler
Yapısal Su Yalıtım Malzemeleri
Yapısal yalıtım malzemeleri, yalıtımın yapılacağı bölgeye göre değişiklik göstermektedir. Bu malzeme başlığı altında yer alan içerikler, derz malzemeleri ve yapı kimyasallarıdır. Hangi alanda hangi malzemenin kullanılacağı, o bölgede oluşan su ve nem birikintisine göre değişiklik göstermektedir.
Su Yalıtımı Nerelere Yapılır?
Sıvı yalıtımının yapıldığı yerler, evinde nem problemi yaşayan kişiler tarafından sürekli olarak araştırılmaktadır. Bu konuda bilinmesi gereken en önemli nokta, yalıtımın yalnızca bir yere yapılmasının, etkin bir yalıtımın yapıldığı anlamını taşımadığıdır.
Sıvı yalıtımı, temelden tavana kadar olan bütün yapıların içerisine uygulanmalıdır. Aksi takdirde kar, yağmur, toprak nemi ya da diğer sebeplerden ötürü binaların çeşitli yerlerinde su birikmesi, nem ve küf oluşumu gözlenebilmektedir.
Binada, aktif bir sıvı yalıtımının yapıldığının söylenebilmesi için şu bölgelere yalıtım uygulamasının yapılması gerekmektedir:
- Zeminde olan döşemeler
- Toprak ile direkt olarak temas eden duvarlar
- Balkonlar
- Eğimli çatılar
- Teraslar
- Mutfak, banyo gibi sürekli ıslak kalma potansiyelinde olan yerler
- Suni gölet, havuz, su deposu gibi sürekli olarak suyun içerisinde konumlanan yapılar
- Pencere kenarları
Su Yalıtımı Yaptırmamanın Zararları Nelerdir?
Yalıtım yaptırmak hem bina içerisinde devamlı olarak yaşayan kişilerin sağlığı hem de binanın sağlamlığı açısından oldukça önemli bir başlık olarak karşımıza çıkmaktadır.
Yalıtım olmayan binalarda yağmur, kar, çiğ, bina içi ıslak mekân kullanımı (mutfak, lavabo, banyo vb.) gibi sebeplerden ötürü kısa süre içerisinde rutubet gözlenmektedir. Oluşan rutubete zamanında müdahale edilmemesi küf ve mantar gibi yapıların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bu yapıların olduğu ortamlarda uzun süre kalmak, kişilerin sağlık sistemine direkt olarak etki etmektedir. Yalıtımın kişisel sağlığın yanı sıra, binanın uzun süreli kullanımı açısından da büyük önemi bulunmaktadır. Sıvı yalıtımı yapılmış olan binalar, çok daha uzun süre aynı sağlamlıkta kullanılmaya devam edilebilmektedir. Bu sağlamlık deprem gibi bir doğal afetin yaşanması esnasında, hayat kurtarmaktadır.
İlginizi çekebilecek diğer bir konu olan ısı yalıtımı hakkında; boya ile ısı yalıtım yapılır mı? konumuza göz atabilirsiniz.
Very great information can be found on web blog.Raise blog range