Dekorasyon

Su Bazlı Boya ile Sentetik Boya Arasındaki Farklar

Duvar boyası çeşitleri, evini, ofisini, işyerini ya da diğer yaşam alanlarını renklendirmek isteyen kişiler tarafından sıkça araştırılmaktadır. Her boya türü, her duvar üzerinde uygulanmaya elverişli değildir. Ayrıca boya türlerinin içeriğinde bulunan farklılıklar da boya seçiminin yapılması konusunda oldukça etkilidir.

Sentetik Boya Nasıl Seçilir
Sentetik Boya Renkleri

Duvar boyası türleri, boyaların içeriğinde kullanılan bileşenlere göre değişiklik göstermektedir. Sıklık ile kullanılan boya çeşitleri arasında sentetik boya ve su bazlı boya gelmektedir. Özellikle su bazlı boya, diğer boya çeşitlerine göre daha kokusuz olduğu için son zamanlarda duvar renklendirme uygulaması yapmak isteyen kişiler tarafından sıklık ile tercih edilmektedir.

İlginizi çekebilir: Pamuk Sıva hakkında merak ettiklerinizi bulabilirsiniz.

Su Bazlı Boya Nedir?

Su bazlı boya, evinin ya da diğer yaşam alanlarının duvarlarını boyamak isteyen kişiler tarafından en sık tercih edilen boya çeşitlerinden biridir. Bu duvar boyası çeşidi, diğer boya çeşitlerine göre içerik bakımından farklıdır. Tercih edilmesinin en önemli sebebi ise kokusuz olmasıdır.

Su Bazlı Yarı Mat Boya Kutusu
Su Bazlı Yarı Mat Boya Kutusu

Su ile inceltilen boya olarak da anılan su bazlı boya, yapısında su bulundurmaktadır. Uygulandığı duvar üzerinde çok kısa sürede kuruyan bu boya çeşidi, kuruma işlemi esnasında içeriğinde bulunan suyun buharlaşmasını sağlar. Bu özelliği sayesinde boya kuruma süresi içerisinde dışarıya zararlı bileşenlerin çıkmasını engelleyici özelliğe sahip olan su bazlı boya, duvar renklendirme uygulaması yapmak isteyen kişiler tarafından sıklık ile tercih edilmektedir.

Su Bazlı Boyanın Faydaları Nelerdir?

Su bazlı boya kullanımı, boyanın uygulandığı duvar ve boyanın uygulandığı ortam içerisinde birçok faydanın ortaya çıkmasını sağlamaktadır. Su bazlı boyanın faydaları kısaca şu şekilde özetlenebilmektedir:

su bazlı boya yapmadan önce yapmamız gereken işlem
Rutubet oluşumu başlamış bir duvar
  • Küf ve nem oluşumunu engeller.
  • Uygulanması kolaydır.
  • Çok kısa süre içerisinde kurur.
  • Ortamda boya kokusu oluşmasına sebep olmaz.
  • Üzerine yağlı boya sürülmesi gerektiği durumlarda, astar gerektirmez.
  • Leke tutmaz, kolayca silinebilir.

Su Bazlı Boyanın Zararları Nelerdir?

Su bazlı boyanın zararları, yaşam alanlarını renklendirmek için ilgili boya türünü tercih etmek isteyen kişiler tarafından sıklık ile araştırılmaktadır. Öncelikle bilinmesi gereken nokta, su bazlı boyaların, sentetik boyalara göre daha az zararlı olduğudur.

Su bazlı boyanın zararları kısaca şu şekilde özetlenebilmektedir:

  • Örtücü özelliği oldukça düşüktür. Bu neden ile koyu renkten açık renge geçiş yapılacağı durumlarda, duvar boyama işleminin birkaç kez tekrarlanması ya da rengi değiştirilmek istenen duvarın üzerine örtücü astar atılması gerekmektedir.
  • Boyama alanı, diğer boya çeşitlerine göre oldukça dardır. Bu özelliği ile su bazlı boya maliyeti, diğer boya çeşitlerinin kullanımından doğan maliyetlere göre daha fazla olabilmektedir.

İlginizi Çekebilir: Boya Badana ve Duvar Boyamanın 5 Püf Noktası merak ettiğiniz püf noktaları bulabilirsiniz.

Sentetik Boya (Yağlı Boya) Nedir?

Sentetik boya, tiner kullanılarak inceltilmiş olan boyalara verilen genel bir isimdir. Bu boya çeşidi, halk arasında genel olarak yağlı boya olarak bilinmektedir. Bu boya türü yalnızca duvarlarda değil, metal yüzeylerde ya da ahşap yüzeylerde de kullanılabilme özelliği sayesinde geniş bir uygulama alanına sahiptir.

Sentetik Oto - Araç Boyası
Araç boyamak için kullanılan araç boyası

Sentetik Boyanın Yararları Nelerdir?

Sentetik boya kullanımı, insan sağlı üzerinde direkt olarak olumsuz etki yaratan bir davranıştır. Ancak boya, yapısının yoğunluğu ve diğer özellikleri ile kullanıldığı alanlar üzerinde olumlu etkiler yaratabilmektedir.

Özellikle su bazlı boyaların üretilmesinden sonra oldukça az tercih edilmeye başlayan yağlı boyalar, kullanıldıkları alan üzerinde ki etkinlikleri ile dikkat çekmektedirler. Yağlı boyanın faydaları, genel olarak şu şekilde özetlenebilmektedir:

  • Kapatıcılık özelliği oldukça yüksektir. Bu özelliği sayesinde en koyu duvar rengine sahip olan yüzeylerin bile, tek katta istenen renge dönüşmesini sağlayabilir.
  • Kullanım alanı geniştir. Bu özelliği sayesinde sentetik boyanın maliyeti, diğer boya çeşitlerine göre oldukça avantaj sağlamaktadır.
  • Silinebilme özelliği oldukça yüksektir. Her türlü madde ile rahatça silinebilir.

Sentetik Boyanın Zararları Nelerdir?

Tehlikeli Kimyasalların Uluslararası Sembolleri
Tehlikeli Kimyasalların Uluslararası Sembolleri

Sentetik boyanın zararları, diğer boya çeşitlerinin zararlarına göre oldukça yüksektir. İçeriğinde kimyasal maddeleri barındıran sentetik boyalar, bu özellikleri sebebi ile tercih edilmemektedirler.

Sentetik boya, içeriğinde bulunan kimyasallar sebebi ile direkt olarak insan sağlığını tehdit etmektedir. Bu bağlamda sentetik boya kullanımının zararları, genel olarak şu şekilde özetlenebilmektedir:

  • Küf ve nem oluşumuna sebep olabilir.
  • Kuruması esnasında dışarıya çıkan kimyasal maddelerin solunması, nefes darlığı problemlerinin ortaya çıkmasına sebep olabilir.
  • Üzerine su bazlı boyaların uygulanmak istenmesi durumunda, zımparalama işleminin yapılmasına ihtiyaç duyar.
  • Uygulaması oldukça zordur.

ilginizi Çekebilir: Duvar Boyasının Zararları 2022’de Nasıl Ortadan Kaldırılır? ortadan kaldırmanız gerekenleri bulabilirsiniz.

Alptuğ

Merhaba, ben içerik dünyasından Alptuğ, Dekorasyon ve yaşam tarzından etkilenen bir içerik yazarıyım. Doğru içeriği doğru kişilere ulaşmasına yardımcı olurum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu