DekorasyonEğitim

Duvar Kağıdını Sökmeden Yenilemek Mümkün Mü?

Evinizin iç cephe duvarlarına severek kaplattığınız duvar kağıdı(kağıt kaplama) son zamanlarda çekici gelmiyor, zamanla aşınmış yapısı “beni yenile” diyorsa, ömrü bitmiş ve yenilenme vakti gelmiş demektir. Mevcut yüzeyinizi yenilemek için aklınıza hemen duvar boyası, duvar kaplamaları yada yine duvar kağıdı kaplamak gelebilir. Ama bu seçeneklerin her biri için sizi yorucu bir hazırlık aşaması bekliyor olacak; mevcut uygulamayı sökmek. Peki kağıt kaplamayı sökmeden yenilemek mümkün olabilir mi ? Yazımızın devamında bunu aydınlığa kavuşturacağız.


Duvar Kağıdı Ne Zaman Yenilenmeli?

Duvar kağıtlarının tarihi 1509 yılına kadar uzanmaktadır. O tarihten günümüze, tüm dünyada zengininden yoksuluna her kesim tarafından iç cephe duvarlarını süslemek amacıyla kullanılmıştır. Uygulamasının zaman aldığı kadar sökülmesi de bir o kadar zordur. Peki duvarınızı ne zaman yenilemelisiniz?

duvar kağıdı

Duvar kağıdının kağıttan meydana gelen yapısı küçük darbeler ile yırtılabilir, zedelenebilir. Uzun süre duvarlarınızda kalan duvar kağıtları güneşin etkisiyle rengini yavaş yavaş kaybedebilir. Tamiri mümkün olmayan kağıt kaplamalar, bu gibi durumlarda yenilenmeli yada değiştirilmelidir. Ayrıca göz zevkinize artık hitap etmiyorsa, evinizi karanlık yada eski gösteriyorsa daha modern bir görünüm için de bir değişiklik iyi gelebilir.

Kapalı ortamların nem miktarının yüzde 45-50 arasında olması idealdir. Nemin fazla olması duvar kağıtlarında küf mantarları ve ev akarlarının üreme ihtimalini artırabilir. Bu durum ise insan sağlığını olumsuz etkiler. Eğer evlerinizde rutubet probleminiz var ve duvar kağıtlarınız bundan etkileniyor ise; nemin kaynağını çözdükten sonra duvar kağıdınızı yenilemeniz gerekir. Rutubet problemini kısa sürede çözmek için yazımızı inceleyebilirsiniz.

Duvar Kağıdı Sağlığa Zararlı Mı ?

Duvar kağıtları, uzun yıllardır tercih edilen bir dekorasyon yöntemidir. Çoğu zaman duvar boyasına kıyasla daha hızlı ve direkt sonuç verdiği için daha fazla tercih edilir. Duvar boyasının hazırlığı, astarı, etrafı batırması gibi problemleri yüzünden ve en önemlisi çok maliyetli oluşuyla, duvar kağıdı kullanımı son yıllarda daha fazla artmıştır.

duvar kağıdı

Applied and Environmental Microbiology’ de yayınlanan araştırmada, önce duvar kâğıtlarında evlerde bulunduğu bilinen üç tür küf mantarı (Penicillium brevicompactumAspergillus versicolor, Stachybotrys chartarum) üretildi, sonra da bunların kâğıttan solunan havaya karışıp karışmadıkları araştırıldı.

Bir kişinin oda içinde yürümesi, kapının açılması veya çarpılmasıyla oluşan hava akımlarının bu küflerin aerosolize olmasına sebebiyet verebilecekleri tespit edildi.

Araştırmaya göre, bu küflerin ürettikleri “mikotoksin” adı verilen kimyasallar da solunan havaya karışabiliyorlar.

Mikotoksinlerin çoğu çapları 3 mikron veya daha büyük taneciklerde bulunurken, bunların akciğer hastalıkları için tehlikeli olan daha küçük taneciklerde de tespit edilebileceği gösterildi.

Göz, boğaz, sinüs ve akciğerleri tahriş edici etkileri olan mikotoksinler astım atakları, alerjik zatürre gibi hastalıklarla Hasta Bina Sendromu adıyla bilinen tablonun oluşumunda da rol alıyorlar.

Araştırmacılar bu tür küflerin duvar kâğıtları dışında ahşap ve plastik yüzeylerde de üreyebileceklerine dikkat çekiyorlar.

Küflerin, enerji tasarrufu amacıyla çok iyi izole edilmiş akıllı binaların kapalı mekânlarında daha çok bulunabilecekleri, kahve makinesi gibi nemi artıran aletlerin bunların daha çok üremelerine yol açabilecekleri de hatırlatılıyor.

Duvar Kağıdı Boyanır Mı?

Duvar kağıtları, zamana yenik düşerek hızlı bir şekilde eskir ve o canlı görüntüsünü kaybeder. Eğer kağıt kaplama kullandığınız odanız çok güneş alıyorsa, rengini güneşe teslim etmiş ve yıpranmıştır.

Kağıt kaplamayı yenilemek, kimi zaman zahmetli bir iş olabilir. Ürünü yapıştırırken kullanılan yapışkanın yüzeyden çıkarılması çok zordur, bu yüzden ürünü sökmeden yenilemenin yollarını ararız.

duvar kağıdı

Duvar kağıdının üzerine boya yaparak yüzeyin eskimiş ve kötü görüntüsünden hızlı bir şekilde kurtulabilir, mekanınızı yenileyebilirsiniz. Boya yapmak için öncesinde bir astar uygulaması yapmanız gerekebilir. Ayrıca, kağıt kaplama zamanla yerinden kalkarsa boya bunu engellemeyecek, daha kötü görünmesine sebep olacaktır.

Duvar Kağıdı Üzerine Duvar Kağıdı Yapıştırılır Mı?

Eskimiş duvar kağıdınızı sökmeden üzerine tekrar yapışkan sürüp işlemi tekrar edebilirsiniz.

Kağıt kaplamayı sökerken iki kat yapışkanı sökeceğiniz için duvarınıza ciddi hasar verebilirsiniz. Vereceğiniz hasarın maliyetine değen bir uygulama olup olmayacağına siz karar verebilirsiniz.

Nasıl Sökülür?

Duvar kağıdı sökme işlemi, kaplama işlemine göre daha zahmetli bir iştir. Deterjan karıştırılmış bir suyla yüzeyi ıslatıp, kaldırma işlemine başlayabilirsiniz. Duvar kağıdı iki kat malzemeden oluşur ve ana malzemeyi duvardan kaldırırken duvarınıza zarar verebilirsiniz. Üzerine yeni bir uygulama yapmadan önce mutlaka sıva ya da astarla düzeltmeniz gerekir.

Duvar Kağıdını Sökmeden Yenilemek Mümkün Mü?

Eğer duvar kağıdını sökmeden yenilemek istiyorsanız, üzerine tekrar kağıt kaplamak ya da duvar boyasıyla boyamak yerine %100 pamuk duvar boyalarını tercih edebilirsiniz. Hiçbir kimyasal, kanserojen ya da alerjik madde içermeyen pamuk boyaları, çocuklarınızla birlikte keyifli bir aktiviteye dönüştürebilirsiniz.

Eğer kağıt kaplamayı söktüyseniz ve yüzeyde oluşan bozuklukları düzelterek zaman kaybetmek istemiyorsanız, Ventrawall ürünlerini hiçbir ön hazırlık yapmadan doğruca bozulmuş yüzeye uygulayabilirsiniz. Astar, sıva gibi zaman alan işlemler gerektirmez.

Sadece sağlıklı bir yenilik değil, %60 ses yalıtımı ve %80 ısı yalıtımı sağlayan %100 pamuk duvar boyaları ile hem iç mekan yalıtımınızı yenilemiş, hem de dekorasyon anlamında zengin bir tasarıma sahip olabilirsiniz.

Eğer duvar kağıdınız yerinden kalkmış, gerçekten yıpranmışsa Ventrawall yüzeye tutunarak bu görüntüyü yok eder. Tamir edilebilir yapısıyla kağıt kaplama yarattığı tahribatı kolayca onarabilirsiniz.

Unutmayın, eğer duvar kağıdınız çok eski ve tutkalları kendini bırakmaya başlamış ise pamuk duvar kaplama yöntemi %100 sonuç vermeyebilir, bu yüzden bir ön hazırlık yapmanız daha faydalı olacaktır.
Kaynak
Aerosolization of Mycotoxins after Growth of Toxinogenic Fungi on WallpaperDUVAR KÂĞITLARI HASTA EDEBİLİR

Selim

İşletme mezunu olan selim aslan, 5 senedir firma ve web sitelerine e-ticaret, google, seo ve dijital pazarlama üzerine danışmanlık verip içerik üreticiliği yapmaktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu